De versteende wijk Brunnepe in Kampen heeft 600 euro bij elkaar gespaard als inleg en startschot voor de aanleg van het voedselpark in november 2018. Een stukje groen, waar kinderen veilig kunnen spelen en volwassen heerlijk tot rust kunnen komen. Een plek waar je verwonderd en geinspireerd kan worden. Door vele sponsoring, vakmannen, warme harten en doorzettingsvermogen van de wijk is het gelukt om het voedselpark te realiseren. “Zonder deze samenwerkingen was het niet gelukt”, benadrukt Robert de Reu voorzitter van Stichting de Groene Brunneper. 

Het voedselpark is tot stand gekomen door een buurt initiatief in de wijk Brunnepe in Kampen. Brunnepe kent zijn eigen historische karakter in de gemeente Kampen, waar de sporen nog van zichtbaar zijn. Maar door de huizenbouw is er o.a. veel groen verloren gegaan. Dit laatste stukje groen waar nu het voedselpark gevestigd is,  dat gedeeltelijk op de plek van de Brunneper haven ligt, een zijarm van de IJssel die al bekend was in 16de eeuw, is nu gered door de wijk. De plannen voor huizenbouw werden officieel in 2014 van tafel geschoven onder druk van de bewonders. Een lange tijd was er geen geld voor de herinrichting van dit stukje groen en kwam op de achtergrond te liggen.

Stichting de Groene Brunneper is mede door het initiatief van het voedselpark opgericht en zet zich in voor vergroening en bewustwording van de mens. Anders gezegd werken we aan de indeling van de leefomgeving die in overeenstemming “Harmonie” is met mens dier en natuur. De stichting werkt in een samenwerkingsverband van meerdere stichtingen en verenigingen uit de wijk samen. Allen streven we naar eenheid en een prettig woonklimaat in de wijk Brunnepe.

Het voedselpark staat vol met fruit en noten bomen en struiken. Denkend aan de Vijg, de Mispel, Tamme Kastanje en de rode bes. Je mag hier bijvoorbeeld je eigen appeltje plukken, lekker voor een taart of appelmoes bij de frietjes vanavond? Hier vraagt de stichting geen geld voor. Het voedselpark gaat uit van delen. Door te delen ontdekt men het menselijk potentieel van innerlijke transformatie. Ook zorgt het delen voor verbinding met elkaar, waarbij de nadruk meer lig op de inter-actie. De trans-actie waar we hedendaags veel te maken mee hebben, zorgt juist voor een ‘relatie breuk’. Daar waar geld zou moeten werken voor de mens, is de mens nu aan het werk voor geld. Gaan we wakker worden, vraagt de Reu zich af.

Door de samenwerking met de NPV hebben we het gedeelte boomgaard “de Belter Bongerd” in het voedselpark kunnen aanplanten met mooie oude ras soorten. Tammo Katuin voorzitter van de NPV vertelde over deze oude ras-soorten en het belang van het behoud van deze bomen. Als het aan de huidige fruitproducenten ligt waren deze rassen allang van de aardbodem verdwenen. De NPV zorgt er al jaren voor dat deze soorten niet uitsterven. Ook jij kan hier een bijdrage in leveren. Door de aanplant van deze oude fruitboom rassen in het voedselpark helpen wij mee aan het bestaan van deze oude ras-soorten. Een soort die door de NPV is geplant in de Belter Bongerd is de Martin Sec. Een perensoort die wel zo’n 4000 jaar oud is. Deze oude rassen hebben wel vaker een klimaatwisseling meegemaakt. Iets waar we ook hedendaags mee te maken hebben en nog steeds meer mee te maken gaan krijgen.

De aanplant van deze fruitbomen is niet gegaan zoals gepland was samen met het Ichtus College afdeling VIA. Met alle hulp die er deze middag wel was, zijn we dankbaar aan de slag gegaan om de bomen op lokatie in te graven. De gaten waren al geschept door een graafmachine. Dat scheelde een hoop, maar er moest nog steeds veel gebeuren. Werk dat met de handen uitgevoerd moest worden en het was zware natte klei grond op dat moment. Iedereen die er was hielp mee incl. de kinderen waarvan de jongste deelnemer 1 jaar was.

Van de elf bomen die zijn geplant zijn er zeker negen die het hebben overleefd. Twee bomen hebben de zomer helaas niet overleeft, waaronder de Lunterse Pimpernel. De andere bomen staan er prachtig bij. Alle bomen zullen volgend jaar een stuk beter geworteld zijn, waardoor ze al wat minder hulp van ons nodig hebben en de kans groter is dat ze alle blijven leven en uitgroeien tot een volwassen boom die vruchten kan gaan werpen.

Alle bomen die door de NPV zijn geleverd, zijn geadopteerd door een familie of persoon. Zo zijn verschillende mensen vriend geworden met een boom uit het voedselpark. Je betaald 5 euro per jaar. Dit geld gaat uit naar hulpstoffen en/of middelen die zorgen dat de boom een goede aarde krijgt om te kunnen wortelen en groeien. Denk bijvoorbeeld eens aan lavameel. Dit zorgt ervoor dat een klei bodem wat luchtiger word en meer organisch materiaal kan opnemen. Ook zitten er veel mineralen in die de bomen gezond houden.

Als vriend mag je jou boom voeden, drinken geven tijdens droge periode en je krijgt af en toe een mailtje met leuke weetjes over bomen en de natuur in het algemeen. Natuurlijk word je ook af en toe uitgenodigd door je boom-vriend.

“Daar plukt iedereen de vruchten van”