Foto: Angela v. Putten

 

Ja de wesp. Een insect die bij veel mensen al meteen de kriebels veroorzaakt en dat is niet zo gek. Die dagen dat je lekker buiten zit te BBQ’en, de dranken en spijzen feestelijk op tafel liggen en dan de wesp.. die dat hele feestje in duigen kan laten vallen.

Van de wesp is bekent dat hij vaker dan 1x kan steken en meestal erg agressief is. Nou over dat stukje moeten we ons opnieuw bewust-worden. Ons voedsel zit vol met geraffineerde suikers en andere on-natuurlijke stoffen. Dit voedsel maakt niet alleen de mens agressief, onberekenbaar, druk tot ADHD toe en verder richting suikerziektes en andere ziektes die zelfs tot in het DNA door  gegeven kan worden aan z’n nakomelingen. Geraffineerde suikers hebben grote invloed op enkele belangrijke functies van het lichaam zoals het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en de bloedsuikerspiegel (meer lezen over ‘de nadelen van geraffineerde suiker’ zie onderin).  Geraffineerde suiker zorgt ervoor dat ook de wesp onberekenbaar word, opgefokt en ga zo maar door. Allemaal vormen van stress. Dit zorg ervoor dat de wesp net als de mens nogal wat bezitterig word en vervolgens kun je inderdaad maar beter uit zijn buurt blijven.. of het doden.

“Als er dagelijks te veel suiker (en koolhydraatrijke voeding) gegeten wordt, gaat het insulineniveau omhoog, waardoor de hormoonspiegel uit balans raakt. Als gevolg daarvan zal het lichaam minder goed in staat zijn serotonine aan te maken en op te nemen. Hierdoor zakt het serotoninegehalte, waardoor er steeds meer trek ontstaat in koolhydraten en suikers. Een vicieuze cirkel, die uiteindelijk kan leiden tot eetbuien en overgewicht”

De wesp in het voedselpark krijgt lekkere rotte appels en hij eet insecten. Ja het zijn echte jagers en dat is belangrijk rond de maanden augustus en september. De appels die ze eten is goed te vergelijken met een lekkere appelcider. Zo’n drankje die ook op jou feestelijke tafel zou kunnen staan. De wespen worden een beetje dronken en vieren daar letterlijk een feestje… geen rede voor agressie dus en ze zijn ook niet zo snel meer. Maak je dus vooral niet druk als je al die wespen rondom de appels ziet vliegen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat ze opeens aan je huid gaan knagen, want het voedselpark heeft genoeg insecten. Ze laten jou dus wel met rust.

Paar tips om eventuele problemen toch te voorkomen:

  • Neem geen zoete snoep of andere zoete spullen mee
  • Spuit geen zoete parfum op
  • Ben je allergisch voor steken? Blijf uit de boomgaard.
  • We zijn allemaal verbonden en afhankelijk van elkaar. Toon respect

meer info over de na-delen van kustmatige suikers: https://www.mesoloog.amsterdam/nadelen-van-geraffineerde-suikers